AROMATERAPEVTSKA MASAŽA

Aromaterapevtska masaža je masaža za dušo in telo. Uporablja se jo iz različnih razlogov, od same sprostitve, obvladovanja bolečin ali izboljšanja razpoloženja.

V sami aromaterapevtski masaži kombiniram tehnike klasične masaže telesa, refleksoterapije in tui-na masaže, ki vključuje akupresuro.

AROMATERAPIJA IN ETERIČNA OLJA

Že Hipokrat je zapisal, da pot do zdravja pelje mimo dišečih kopeli in aromamasaže. Sam izraz pa izvira iz grške besede aroma (pikanten vonj ali okus) in besede therapei (ki poneni nega ali zdravljenje). Torej je aromaterapija zdravilna nega s pomočjo dišav ali kot jim danes rečemo eteričnih olj.

Zato je aromaterapevtska masaža koristna pri dopolnilnem zdravljenju, je preventiva in odlično sredstvo za pomirjanje in sprostitev. Najpogostejša je uporaba in kombiniranje teričnih olj z nosilnimi olji, s katerimi potem izvajamo masažo in pa aplikacijo na koži. Deluje zdravilno na posamezne notranje organe. Pomagajo pri sproščanju, delovanju limfnega sistema in s tem odplakovanju strupov iz telesa, uravnavajo živčni sistem in hormonsko delovanje telesa. Aromaterapija uspešno odžene stres, depresijo, ter poživlja in vrača voljo do življenja.

Najpogostejša uporabljena eterična olja so:

SIVKA – ima širok spekter učinkov. Je antiseptik, pospešuje celjenje ran, zaraščanje, primerna je pri aknah, turih, dermatitisu, ekcemih, glivičnih obolenjih, sončnih opeklinah, pikih insektov. Krepi imunski sistem, stabilizira krvni pritisk, omili bolečine, sprošča krče in glavobole,….

ČAJEVEC – Ima močno protivirusno delovanje, razkužuje, celi rane, krepi obrambni mehanizem telesa, pomaga pri prehladih, pikih žuželk, glivičnih obolenjih, infekcijah, herpesu.

SANDALOVINA – deluje antiseptično, proti krčem, odvaja vodo iz telesa, pomirja. Deluje blažilno in protivnetno. Dobrodošla je pri negi aknaste kože, razpokane in suhe kože.

LIMONSKA TRAVA – je antiseptik, primeren za mastno kožo, zbija vročino, pomaga pri prebavnih težavah, vnetjih črevesja, napenjanju, limfnih zastojih, krčnih žilah, pospešuje tvorbo mleka pri doječih materah, preganja utrujenost in krepi koncentracijo.

EVKALIPT – krepi imunski sistem, deluje protivirusno, zbija vročino, pomaga pri vnetjih grla, angini, bronhitisu, senenem nahodu. Krepi delovanje srca, pomaga pri težavah z revmo.

ROŽMARIN – sprošča krče, močno greje (odličen pri anticelulitnih masažah), učinkovit pri prehladih, dražečem kašlju, krepi srce, pomaga pri znižanem krvnem tlaku, arteriosklerozi, omedlevici, preprečuje znojenje, krepi želodec, preprečuje napenjanje, pomaga pri prebavnih težavah in driski, zlatenici, žolčnih kamnih, pospešuje menstruacijo, je diuretik, pomaga pri putiki, revmi, bolečih mišicah. Motivira in krepi spomin, pomaga proti jutranji utrujenosti, depresiji.

YLANG-YLANG – Deluje pomirjajoče in se uporablja za pomirjanje živčnega sistema, pomaga pri pospešenem bitju srca in pospešenem dihanju, pomaga pri kožnih težavah, znižuje krvni pritisk. Pomaga odpravljati menopavzne težave, po operacijah, impotenci.

To je le nekaj malega izmed ogromnega števila eteričnih olj, ki se lahko uporabljajo pri masažah.

 

MASAŽA in AROMATERAPEVTSKA MASAŽA

Masaža je najstarejša in najpreprostejša metoda zdravljenja. Učinkuje na vseh ravneh: Telesni (krepi in sprošča mišice, uravnoteža krvni pretok, spodbuja limfni sistem, razteza vezivno tkivo sklepov), na mentalni ravni (odpravlja stres in sprošča mislene napetosti, veča zmožnost koncentracije), na čustveni ravni (odpravlja napetosti in blokade ustvarjene s strahom, jezo, skrbjo ali žalostjo) in na duhovni ravni (človek se zave svojega telesa in sebe kot celote).

Dotik pri masaži je življenjskega pomena. Tolaži, daje občutek topline in ugodja, gotovosti in obnavlja življenjske moči.

Ena izmed tehnik masaž je TUI-NA masaža. Ta pa preko meridianov in akupresurnih točk odstranja blokade v pretoku energije, uravnoteža Yin in Yang v telesu, krepi imunski sistem, omogoča odkrivanje hormonskih neravnovesij, sprošča, revitalizira, harmonizira. Temelj Tui-na masaža je Tradicionalna Kitajska Medicina.

Glede na današnji življenjski slog, stresne službe, preveč sedenja, premalo gibanja, bi si vsakdo moral vsaj 1x na mesec privoščiti masažo. Strošek masaže je zanemarljiv, v primerjavi s tem koliko zapravimo za nepotrebne, nezdrave in škodljive stvari za naše telo. Še vedno premalokrat pomislimo nase in na svoje zdravje. Še vedno se ne zavedamo, da smo sami odgovorni za svoje zdravje in si bolezni nakopljemo sami. Prevečkrat vztrajamo v toksičnem okolju, ki negativno vpliva na naša čustva in posledično na naše zdravje, kar pa vodi v raznorazne bolezni. Prevečkrat se zanašamo na uradno medicino, ki zdravi oziroma poskuša odpraviti le posledice, ne zdravi pa vzroka za nastanek bolezni.

Zato ne odlašaj in si redno vsak mesec privošči nekaj zase.

Jaz sem vam pripravila 3 vrste aromaterapevtskih masaž:

  • masažo obraza, glave, zatilja in rok
  • masažo hrbta
  • masažo nog.

Za vse, ki bi radi več vedeli o refleksoterapiji pa poglejte ta zapis, ki sem ga ustvarila pred časom.

Svoj termin lahko izbereš in rezerviraš na TEJ POVEZAVI.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja