Bolečine v vratu

bolečine v vratu

Bolečine v vratu so ena najpogostejših težav, zaradi katere obiščemo zdravnika. Je vse pogostejša težava sodobnega časa. Saj se je močno povečala uporaba telefonov, tablic, prenosnih računalnikov. Seveda pa to niso edini vzroki za pojav teh bolečin. Tu je še slaba drža, dolgoročno sedenje, prisilna drža, premalo telesne dejavnosti, izpostavljenost stresu.

Zaradi vseh teh dejavnikov lahko pride do poškodb vratne hrbtenice. Seveda so tu še degeneratinvne spremembe, kronišni stres in pa kot sem že omenila nepravilna drža.

Posledica tega so lahko tudi hude bolečine v vratu, ki pa lahko sevajo tudi v roke, vrat ali nižje po hrbtenici. Pridruži se jim lahko še glavobol, titinus, vrtoglavice,…

Žalostno je, da se težave s hrbtenico pojavljajo pri čedalje mlajših, celo pri najstnikih. Tu je seveda vzrok pretirana uporaba mobilnih telefonov. Pri tem je potrebno opozoriti, da je ta pretirana uporaba telefonov tudi vzrok za povečano število glavobolov, motnje vida, motnje koncentracije, slabše spanje. Kar pomeni, da otroci niso dovolj spočiti in težko sledijo dejavnostim v šoli.

Masaža ni luksuz

Nekoč je masaža veljala za luksuzno storitev, danes je pomemben del ohranjanja zdravja in dobrega počutja.

Podobno kot je nujno vzdrževanje avtomobila, je sedaj nujno redno obiskovanje masaž. Le z redno kvalitetno masažo boste preprečilo hujše okvare in bolečine v vratu.

Mnogo lahko naredite sami, s tem, da poskrbite za zadostno gibanje in pavze med delom. Da si razmigate in spočite vrat in glavo. Kolikor se le da omejite uporabo telefona, tablice ali računalnika izven delovnega časa. Seveda pa obiščite maserja. Mesečni strošek je zanemarljiv, glede na to kakšne bolečine vam lahko prihrani reden obisk maserja.

Vaje za samopomoč

Bolečine v vratu lahko preprečimo z nekaterimi lahkimi vajami, ki jih lahko opravimo kjerkoli:

Oči zaprite in umirite dihanje

  1. Pogled vstran – glavo obrnemo kolikor le lahko v levo stran, zadržimo 10 sec. Potem obrnemo še na desno stran in enako zadržimo 10 sec. Ponovimo 3x v vsako stran.
  2. Pogled navzdol in navzgor – brado potisnemo proti prsim in zadržimo 10 sec, nato pogledamo še navzgor in zadržimo 10 sec. Enako vajo ponovimo 3x.
  3. Nagob glave vstran – glavo nagnemo na eno stran z ušesom proti ramenu, s tem, da ramena ne dvigamo, zadržimo 10 sec in enako ponovimo še na drugo stran.
  4. Kroženje – z glavo naredimo 5 krogov v levo stran in 5 krogov v nasprotno stran.

Teh par simpl vaj lahko naredite večkrat dnevnoin preprečili boste marsikatere bolečine v vratu.

 

Potem pa kliknite na ta link in se naročite na masažo v mojem salonu!