KOLAGEN

KOLAGEN

Vaša koža ni edina, ki bo deležna pozitivnih učinkov kolagena.
Verjetno že poznate neverjetne učinke, ki jih ima kolagen na kožo. Vendar, ali ste vedeli, da kolagen vpliva tudi na številna druga področja vašega zdravja? Kolagen lahko najdemo v izdelkih za nego kože in v obliki prehranskih dopolnil: ti obljubljajo predvsem čvrsto in mladostno kožo brez gubic. Toda kolagen se uporablja za veliko več kot samo to. Kolagen predstavlja največji vir beljakovin v telesu. V telesu je nujen za pravilno delovanje vaših celic, organov, mišic in tkiv.
Naštejem vam kar 7 zdravju koristnih učinkov kolagena:
 • poveča elastičnost in gladkost kože, ki je vidno mlajša,
 • spodbuja zdravo delovanje sklepov,
 • zmanjšuje vnetja v telesu,
 • popravlja črevesno pregrado in tako pomaga pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni in izboljša pomnjenje,
 • znižuje raven holesterola in ohranja zdravo srce,
 • zvišuje kostno gostoto in ohranja močne kosti,
 • razstruplja telo in podpira jetra.

Kaj je kolagen?

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu – predstavlja kar 30 % vseh beljakovin v telesu. Velja za kompleksno beljakovino, saj je sestavljena iz kar 19 različnih aminokislin. Je prisoten praktično povsod v telesu.
Predstavlja:
 • 90% beločnice,
 • 80% vaših tetiv,
 • 75% kože,
 • 60% vašega hrustanca,
 • 30 % vaših kosti in
 • 1 – 10% vaše mišične mase.
Kolagen dejansko deluje kot lepilo za celotno telo. Veže in podpira strukturo vaše kože, mišičnega tkiva, kosti in kite.
Kolagen je odgovoren tudi za pošiljanje signalov za zmanjševanje vnetja in popravljanje poškodovanih celic.
 

Koristni učinki kolagena na vaše zdravje

1. Kolagen za lepšo kožo
Kolagen je verjetno najbolj znan po tem, da pomaga koži, da je videti mlada in mladostna. Sprva se je kolagen uporabljal v obliki infekcij za zapolnjevanje drobnih linij in gub. Koristi injekcij so kratkotrajne, zato je v današnjem času bolj priporočljivo, da uživamo kolagen in tako dobimo vse pozitivne koristi, ki ji ponuja. Verjetno ste zasledili tudi kar nekaj linij izdelkov za nego kože obraza s kolagenom. Kolagen znotraj teh izdelkov žal ne bo kaj dosti pomagal vaši koži: molekule kolagena, ki se nahajajo v takšnih izdelkih, so namreč prevelike, da bi jih koža lahko absorbirala in uporabila. Zato je uživanje kolagena najboljši način za bolj mladosten izgled kože.
Koristni učinki jemanja kolagena pa so predstavljeni tudi na tej povezavi : https://www.medicalnewstoday.com/articles/325344#summary Nedavna dvojno slepa študija je pokazala, da se je pri skupini ljudi, ki je jemala kolagenske peptide, elastičnost in vlaga njihove kože znatno izboljšala. Pri starejših ženskah je izboljšanje najbolj prišlo do izraza, saj njihovo telo ne proizvaja dovolj kolagena samo po sebi. Podobna študija, prav tako dvojno slepa, je pri 69 ženskah, starih med 35 in 55 let, raziskovala kako placebo, 2,5 g oz. 5 g hidroliziranega kolagena dnevno, v obdobju 8 tednov vpliva na stanje kože. Po koncu študije je bilo ugotovljeno, da se je elastičnost kože statistično izboljšala v obeh skupinah v primerjavi s placebo skupino. Že po štirih tednih pa je bila očitna sprememba vidna pri starejših ženskah. Tudi hrana, ki jo jemo, pomembno vpliva na našo kožo: zelena, kumare, zelena zelenjava, jagodičevje, zelje in ingver je samo nekaj odličnih živil, s katerimi si lahko koža pomaga pri proizvodnji kolagena.
2. Kolagen za vaše sklepe
Ko nastopijo bolečine v sklepih ni nujno, da imate artritis, ali pa da šport predstavlja glavnino vašega vsakdana. Vsi vemo, da so sklepi bistvenega pomena za ohranjanje gibljivosti našega telesa: tu lahko kolagen pomaga lajšati bolečine v kolenih in sklepih, ker deluje kot olje na zarjavelem motorju. Kolagen je sestavljen iz več različnih aminokislin, dve precej zastopani pa sta glicin in prolin, ki naravno pripomoreta k zmanjšanju bolečin ter olajšanju togosti v sklepih.
3. Kolagen za prepustno črevesje (ang. leaky gut)
Preden se pričnemo pogovarjati o tem, kako lahko kolagen pomaga popraviti tesne stike med celicami tankega črevesja je potrebno razložiti, kako prepustno črevesje vpliva na zdravje. Črevesna pregrada v našem telesu deluje kot vratar: zagotavlja, da se hranila, voda, elektroliti in minerali iz hrane absorbirajo, da jih lahko potem organizem porabi. Ko pravimo, da ima nekdo prepustno črevesje pomeni, da je črevesna pregrada, ki je sestavljena iz tesni stikov, razrahljana. Toksini, mikrobi in neprebavljena hrana se prebijejo skozi črevesno steno in vstopijo v krvni obtok. Če želimo tovrstne težave odpraviti, nam lahko uživanje kolagena pomaga: črevesna stena je sestavljena iz mikroskopskih gub, ki jih imenujemo vili, ti pa so sestavljeni iz kolagena. Kolagen pomaga zatesniti stike in s tem omogoča, da nezaželene snovi ne bodo več prehajale v krvni obtok, hkrati pa bo organizem absorbiral več vitalnih hranilnih snovi iz hrane. Kolagen lahko pomaga in zmanjša tudi simptome pri tistih posameznikih, ki se soočajo z drugimi prebavnimi težavami kot so SRČ (sindrom razdražljivega črevesja), refluks, Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis.
4. Kolagen za možgane
Višja raven kolagena tipa VI vas lahko zaščiti pred Alzheimerjevo boleznijo, saj kolagen ščiti možgane pred β-amiloidnimi beljakovinami. Domneva se, da so te beljakovine eden od vzrokov za nastanek Alzheimerjeve bolezni. Raziskave še kažejo, da pomanjkanje kolagena tipa VI vodi do spontane celične smrti, višjih stopenj oksidativnega stresa, zmanjšanja gibalnih in spominskih nalog ter povečane nevrotoksičnosti.
5. Kolagen za srce
Kolagen lahko močno vpliva na zdravje vašega srca in ožilja. Ta beljakovina znižuje raven holesterola v krvi in deluje na preprečevanje nabiranja oblog na stene žil, kar preprečuje srčni infarkt in možgansko kap. Nedavna študija je namreč pokazala, da se je ob uživanju kolagena dvakrat dnevno v obdobju šestih mesecev močno izboljšalo razmerje holesterola v krvi, prav tako pa je kolagen tudi zmanjšal nabiranje plakov na stenah arterij.
6. Kolagen za močne kosti
Ko razmišljate o zdravju kosti, verjetno pomislite na kalcij. Vendar kalcij ni edini vidik zdravih kosti. Več kot 1/3 naših kosti sestavlja kolagen. Če smo natančni, je v vaših kosteh več kolagena kot kalcija. Celice vaših kosti se neprestano obnavljajo. Kolagen pa predstavlja ključen del celic, ki ustvarjajo kosti. Te celice pomagajo preprečevati osteoporozo, saj več kot je kolagena v krvnem obtoku, boljša je kostna gostota.
7. Kolagen za normalno delovanje jeter
Jetra imajo funkcijo razstrupljevanja telesa. Glicin, aminokislina, ki jo najdemo v kolagenu, pomaga pri podpori vaših jeter: pomaga lahko zmanjšati škodo, če uživate hrano in pijačo, ki jetra močno obremenjujejo tako kot npr. alkohol. Neka študija je še pokazala, da glicin deluje tako, da preprečuje alkoholno poškodbo in ostale poškodbe jeter.
Glicin in prolin nista edini hranili, ki jih telo potrebuje za proizvodnjo kolagena. Zelo pomemben je tudi vitamin C. Vitamin C se nahaja v številnem sadju in zelenjavi, kot so jagode, pomaranče, rdeča paprika in drugo. Poleg vitamina C je pomembna tudi aminokislina lizin, ki jo najdemo v beljakovinah, ki so nujne za sintezo kolagena.
 

KORISTNI UČINKI KOLAGENA IN ZAKAJ JE TAKO POMEMBEN ZA VAŠ IZGLED

Vemo, da zaradi pomanjkanja C vitamina. Ampak ZAKAJ? Do tja pridemo v nadaljevanju, najprej pa nekaj dejstev o kolagenu… Kolagen je najbolj ‘zastopana’ beljakovina v človeškem telesu in predstavlja kar 30% vseh beljakovin, ki so prisotne v telesu in kar 70% beljakovin, ki sestavljajo kožo. Kolagen je osnovna komponenta oz osnoven gradnik naše kože, kosti ,vezi, kit in hrustanca.
Kolagen je ena najbolj čvrstih naravnih beljakovin, poznamo kar 18 tipov kolagena. 11 je prisotnih v dermisu.
Kolagen zagotavlja kohezijo, odpornost, elastičnost in čvrstost kože. Kožno tkivo je sestavljeno iz različnih aminokislin in te aminokisline so bistvenega pomena za ohranjanje enakomerne strukture kože in posledično tudi za ohranjanje zdrave kože.
Z leti se proizvodnja kolagena v naši koži zmanjšuje in s tem se pojavljajo zanki staranja in izguba elastičnosti kože. Po domače povedano, koža se tanjša, oz izgublja volumen.
Ohranjanje prave količine kolagena je ključnega pomena za zdrav, mladosten in lep izgled vaše kože.
Kolagen nastaja v primarni celici dermisa, fibroblastu ( tvori tudi elastin in hialuron).
Od kolagena je odvisno, kako elastična in prožna je vaša koža
Kožo sestavljajo 3 plasti: epidermis( povrhnjica), dermis in podkožje ( maščobno tkivo).
Za lažje razumevanje pomembnosti, kolagen predstavlja cca 75% volumna dermisa!!!
Dermis je plast, ki zagotavlja temelje za kožo in je tesno povezan in vpleten v elastičnost in prožnost kože. Kolagen je glavna sestavina dermisa. Vzdrževanje normalne ravni kolagena v dermisu je ključnega pomena za lepo kožo. Glicin, prolin, alanin in hidroksi prolin so aminokisline, ki so glavni gradniki kolagena.
Spremembe na koži predstavljajo najbolj vidne znake staranja
Z leti proizvodnja kolagena v telesu na splošno upada, in tako začnejo tudi obrazne mišiče izgubljati svoj volumen ( spomnimo: 30% vseh telesnih beljakovin predstavlja kolagen).
Dokazi o staranju so na koži vidni kot gubice, gube, izguba elastičnosti in povešena koža. Kožne spremembe so povezane z okoljskimi dejavniki, genetiko, prehrano in drugimi dejavniki. S staranjem se zunanji sloj kože (epidermis) tanjša, kljub temu, da število celic v tej plasti ostaja nespremenjeno. Spremembe v vezivnem tkivu zmanjšajo moč in elastičnost kože.
 

NEKAJ MALEGA O C VITAMINU IN NJEGOVI VLOGI V POMLAJEVALNEM ŽIVLJENJSKEM SLOGU

Vitamin C je nepogrešljiv, esencialen kofaktor za nastanek kolagena v našem telesu. Dokazano poveča sintezo kolagena. Brez zadostne količine C vitamina celoten ‘postopek’ nastanka kolagena ne poteče do konca.
C vitamin s svojim antioksidativnim delovanjem pomaga v boju proti prostim radikalom in vam tako na več načinov pomaga v boju proti prezgodnjemu staranju in seveda do boljšega počutja. Z dodatkom kolagena in aminokislin- tako telesu omogočite ustrezne gradnike za sintezo kolagena.

Kolagen kot prehranski dodatek je odlična rešitev, da koža dobi to, kar ji primanjkuje. Uživanje kolagena kot prehransko dopolnilo je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za ohranitev lepe, mladostne in čvrste kože. Kolagen ima vrsto koristi za kožo:
♥ Spodbuja mlajši videz kože
♥ Izboljšuje vlažnost in prožnost kože

♥ Izboljšuje gladkost kože z zmanjšanjem številnih mikro reliefnih brazdic
♥ Izboljšuje videz globokih gub
♥ Izboljša rezultate dermakorekturnih postopkov za povečanje sinteze kolagena

KAJ UNIČUJE KOLAGEN V TELESU?

Obstajajo številni dejavniki, ki lahko izčrpajo ravni kolagena v telesu.
Izogibanje naslednjim dejavnikom bistveno vpliva na staranje oziroma mladosten izgled vaše kože.
Uživanje veliko sladkorja: prehrana z obilico sladkorja poveča stopnjo glikacije. To je proces, kjer se v krvi sladkor veže na beljakovine – tvorijo se nove molekule, imenovane AGE (Advanced Glycation Products). AGE molekule poškodujejo beljakovine v koži – zaradi njih postane kolagen suh, krhek in šibak. To je tudi razlog, zakaj se v anti age režimu prehrane sladkorju odpovemo!
Kajenje: Številne kemikalije, prisotne v tobačnem dimu, povzročajo poškodbe na kolagenu in elastinu. Nikotin prav tako zožuje žile v zunanji plasti kože, kar oslabi krvni obtok in prenos hranil od celic do kože.
Sončna svetloba: Fotostaranje oz izpostavljenost kože UV žarkom ustvarja proste radikale, nestabilne molekule, ki zaradi mikrovnetnih procesov povzročajo razgradnjo kolagena.
Avtoimunske bolezni: Nekatere avtoimunske bolezni povzročijo nastanek protiteles, ki ciljajo na kolagenska vlakna.

Zakaj uživati hidrolizirani kolagen?

Kolagen je smiselno nadomeščati s prehranskimi dopolnili, saj je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90 %, medtem ko je absorpcija kolagena iz hrane približno 27 %. Ko v določeni starosti telo proizvede manj kolagena, je zelo pomembno, da začnemo uživati hrano, ki vsebuje več antioksidantov, mineralov, vitaminov in beljakovin.
Izvor kolagena
Izvor kolagena predvsem pa čistost določa največje razlike v kvaliteti med posameznimi kolageni na trgu. Pri tej postavki dandanes vemo katere bi izločili. Vse, kateri niso morskega izvora. Pa ne zato, ker bi bili vsi vegetarijani, ampak zato, ker ima morski kolagen 150 % dokazano večjo absorpcijo. Povedano po domače, razlog za boljšo absorpcijo je v tem, da ima ribji kolagen manjše molekule. Druga prednost pa je njegova sestava. Obstaja namreč več tipov kolagena. Kolagen tipa 1 je na primer v telesu količinsko najbolj zastopan (kar 80 %) in je najpomembnejši za ohranjanje mladostnega videza kože, las in nohtov in ravno s tem tipom je ribji kolagen najbolj bogat.
Dodatek vitamina C
Če tega ni, bo absorpcija kolagena bistveno slabša. Lahko pa si enostavno izberemo prehransko dopolnilo s kolagenom, ki že vsebuje vitamin C. Tako nam ni potrebno ob vsakem zaužitju skrbeti še za zadosten vnos hrane, bogate s tem vitaminom.
Znano je, da približno 30 minut po zaužitju obroka, bogatega z vitaminom C, nastaja v telesu šestkrat več kolagena kot sicer. Iz aminokislin glicina in prolina (s katerima je bogat kolagen) se s pomočjo vitamina C in elementa v sledeh cinka, stke čvrsto tkivo, ki ga trdno prepletajo še vlakna elastina. Če telo dobro oskrbujemo z veliko hranili, predvsem z vitaminom C, bo naša koža bolj čvrsta, gladka in prožna.

SESTAVINE:
?Delno hidroliziran morski kolagen ima150 % dokazano večjo absorpcijo;
? Metilsulfametan ( MSM ),ki je pomemben za rdeče krvničke, mišice, kožo in lase;
?Acerola ( vitamin C ), ki je nujen za sintezo kolagena;
?Vitamin C;
?Kalcij, ki je najpomembnejši gradnik kosti in zob;
?Hialuronska kislina, ki je ključna sestavina zdrave kože, ščiti hrustanec in spodbuja gibljivost sklepov;
?Cink, ki je potreben za proizvodnjo kolagena in prispeva k ohranjanju zdravih kosti, vida, las, kože in nohtov;
?Vitamin D3, ki ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob;
?Naravno sladilo – Stevia
? Naravni okus pomaranče.

 

Naroči svojo škatlico kolagena in mi piši na TEJ POVEZAVI!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja