Vitamin D krepi imunski sistem

Vitamin D

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema telesa, pri gradnji zdravih kosti in zob. V poletnih mesecih se s pomočjo sončnih žarkov sam sintetizira v človeškem telesu. V jesenskih in zimskih mesecih, ko je sončnih dni manj in sonce ni dovolj močno, pa je nujno dodajanje D vitamina v obliki prehranskega dodatka. Prevsem ga morajo dodajati vegetarijanci in vegani, ki ga tudi iz hrane ne pridobijo dovolj. Saj se D vitamin nahaja predvsem v ribah, jajcih, mleku, rakcih.

Foods rich in natural vitamin D. Balanced diet nutritio. Healthy eating concept. Top view, flat lay

Zakaj potrebujemo D vitamin?

Vitamin D je pomemben vitamin, ki pripomore k pravilni in učinkoviti absobciji kalcija in fosforja v telesu. Pa krepi imunsko odpornost telesa.

Redno uživanje vitamina D zmanjšuje tveganje, da zbolite za Multiplo sklerozo, zmanjša možnosti za bolezni srca in ožilja, pomaga pri boju proti bakterijam in virusom, ki

lahko napadejo tvoje telo. Lahko pa ti pomaga preprečiti nalezljiva obolenja in epidemije.

Redno uživanje preprečuje depresijo. Saj igra pomembno vlogo pri dvigovanju tvojega razpoloženja, ki je v tem času pogosto na udaru. Saj vemo, kakšni časi so trenutno, negotovi in stresni.

Poleg tega pa dodatek vitamina D igra tudi vlogo pri izgubi odvečne teže.

Zakaj moram dodajati D vitamin?

V prvi vrsti zato, ker je pozimi premalo sončnih dni in sonce ni dovolj močno, da bi se D vitamin sam tvoril v našem telesu. Poleg tega smo zaradi nižjih temperatur preveč oblečeni, da bi sonce lahko obsijalo našo kožo.

V večjih mestih je zrak preveč onesnažen, da bi ustrezne količine sonca sploh prišle do naše kože. Poleti pogosto pretiravamo z nanašanjem sončne kreme, ki tudi blokira sončne zarke in posledično tvorbo D vitamina v našem telesu. Ja seveda je sončna krema nujno potrebna v poletnih mesecih. Pa vendar vsakodnevna izpostavljenost jutranjemu soncu za vsaj 15 min, naredi samo dobro v tvojem telesu.

Kako prepoznati pomanjkanje vitamina D?

V splošni utrujenosti in pomanjkanju energije. Hitreje smo dovzetni za razne bolezni in prehlade. V starejših letih se lahko razvije osteoporoza, saj se kalcij ne absorbira pravilno. Zelo pogost pojav zaradi pomanjkanja vitamina D in posledišno napačnega odlaganja kalcija, so razne kalcinacije. Pojavijo se lahko bolečine v mišicah in kosteh, kolki trpijo.

Pri meni pa lahko naročiš:

Vitamin D3 samostojni

Vitamin D3 + kalcij + divji jam

Piši mi na mail petra@enostavno-naravno.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja