Sončna krema – da ali ne?

Sončna krema – moj pogled na njeno uporabo

Pa začnimo na začetku – Kaj sploh so UVA in UVB sončni žarki in kako vplivajo na našo kožo?

UVA sončni žarki so odgovorni za pospešeno staranje kože in nastanek gubic, povzročajo alergije na sonce, povečajo pigmentacijske motje (pigmentne madeže) in povečajo možnosti za nastanek kožnega raka. Prodrejo v globje plasti kože.

UVB sončni žarki pa so krivi za opekline in porjavelost kože, pa tudi za alergijske reakcije. V veliki meri jih sicer blokirajo oblaki in steklo. Vseeno pa predrejo povrhnjico kože.

Zato mislim, da je ustrezna zaščita zelo pomembna. Pa naj bo to primerna sončna krema, pokrivalo, sončna očala in oblačila. Pa seveda izogibanje neposredni sončni svetlobi med 11. in 16. uro.

Pa se sedaj osredotočimo na sončne kreme.

Na trgu obstaja ogromno sončnih krem. Nekatere so bolj naravne sončne kreme in vsebujejo mineralne filtre, ko sta cinkov in titanijev oksid. Druge so sončne kreme, ki vsebujejo kemične filtre kot so oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate in octinoxate. Kožo pred soncem zaščitijo tako, da reagirajo s sončnimi žarki in jih spremenijo v toploto. Sončne kreme s kemičnimi filtri varujejo pred UVA in UVB žarki (mora pisati na embalaži), vendar so bolj dražeče za kožo in imajo nekatere slabosti (po nekaterih študijah vplivajo na delovanje hormonov). Medtem, ko kreme z mineralnimi filtri fizično odbijajo sonce saj ustvarijo plast, ki odbija žarke. Kreme z mineralnimi filtri so veliko bolj nežne do kože, še posebej do nežne otroške kože. Sončne kreme z mineralnimi filtri varujejo pred UVA in UVB žarki (mora pisati na embalaži).

Kaj pa negativne strani sončnih krem?

Nekateri so prepričani, da sončna krema kriva za pomanjkanje vitamina D v telesu. Ki pa je zelo pomemben za krepke kosti (v kombinaciji s kalcijem).

Zdaleč najboljši vir vitamina D je izpostavljenost sončnim žarkom, vitamin se namreč pod vplivom UV žarkov sintetizira v v koži, v aktivno obliko vitamina D -3. Znanstveniki z Univerze v Kaliforniji so ob raziskavi že obstoječih kliničničnih študij o pomanjkanju vitamina D ugotovili, da se z zaščito pred soncem, pri kateri uporabljamo kreme z zaščitnim faktorjem SPF 15 ali več, proizvodnja vitamina D zmanjša za 99 odstotkov.

In kaj sedaj? Ali NE uporabljati sončne kreme in tvegati raka, pigmentne madeže, alergije, opekline? Ali uporabljati sončno kremo in tvegati pomanjkanje D vitamina?

Moje mnenje je, da je bolj smotrno uporabljati sončno kremo. In to ne samo poleti, ampak skozi celo leto. Kdo pa pravi, da te pozimi sonče ne opeče? Ali, da si v drugih letnih časih varna pred UVA in UVB sončnimi žarki? Sama si namreč ne predstavljam, da bi celo poletje hodila okrog zavita v oblačila in se večino dneva skrivala v hiši. Ja senca dreves nam ne nudi zadostne zaščite pred UVA in UVB žarki. D vitamin pa lahko v telesu nadomestimo. Nekaj malega s prehrano, če uživamo več mastnih rib, ribje olje, jetra in jajčni rumenjak. Delno pa tudi s prehranskimi dodatki. Dobi se namreč kvalitetne prehranske dodatke D 3 vitamina v kombinaciji s kalcijem in divjim jamom.

Poleg tega sem zagovornica naravnih sončnih krem z mineralnimi filtri. Kreme, ki so dermatološko testirane in nosijo ustrezne certifikate.

Ena takih je GamARde Solaire. Na voljo je v dveh različicah, SPF 30 (75ml) in SPF 50 (50ml).

V kolikor bi si želela naročiti eno zase in za svojo družino, mi lahko pošlješ sporočilo preko TE POVEZAVE.

 

p.s. – ne pozabi zaščititi tudi svojih ustnic

p.s.s. – v prispevku, ki sem ga pripela, pa je še nekaj napak, ki jih pogosto naredimo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja